The Bright Side is open!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Yes, het is zover! Wij zijn trots om jullie te mogen verwelkomen bij jeugdcentrum The Bright Side.

Samen muziek maken, talentontwikkeling, workshops en elkaar ontmoeten. Het kan allemaal bij The Bright Side, het nieuwe jongerencentrum en naastgelegen oefenruimte voor drumbands in de K-buurt. Swazoom welzijn beheert het jongerencentrum en zorgt voor de programmering, Eternity doet dat voor de oefenruimte. Buurtbewoners Göran Cederburg (DJ QUINTERN) en Elvira Esajas zijn er blij mee.

“Eindelijk weer een plek waar jongeren welkom zijn! Waar ze de kans krijgen zichzelf te zijn en hun talenten en kwaliteiten te ontwikkelen. Een veilige plek die voelt als thuis,” zegt Göran. Elvira is al net zo enthousiast over de komst van het jongerencentrum: “Heel leuk voor de buurt. Er wonen hier veel jongeren en zo kunnen ze lekker bezig zijn en positieve dingen leren en doen.”

Totdat het permanente jongerencentrum er is
Het gaat om een tijdelijke voorziening die is gebouwd onder de metrobaan tussen speeltuin Kraaiennest en de atletiekbaan. Dit gebouw blijft er staan totdat er een permanent jongerencentrum in de K-buurt is. In het centrum worden jongeren geholpen hun talenten te ontwikkelen onder begeleiding van professionals. Ook is er behoefte aan meer oefenruimte voor drumbands in Zuidoost. Daarom is er ook een tijdelijke, geluidsdichte oefenruimte gebouwd. Deze ruimte is in ieder geval de komende 2 jaar beschikbaar. Daarna wordt gekeken of er behoefte is aan een permanente oefenruimte.

The Bright Side is open!

Zelf activiteiten kiezen
Alle jongeren uit de buurt konden meedenken over de programmering van het jongerencentrum. Via een oproep van Swazoom welzijn op Instagram deden Göran en Elvira dat ook. “Ik ben normaal heel verlegen, maar wilde nu toch graag mijn ideeën delen,” zegt Elvira. “Zo wilde ik dat er huiswerkbegeleiding voor jongeren en workshops tegen geweld komen. Ook denk ik dat het goed is dat er een vertrouwenspersoon komt, want sommige jongeren hebben moeite met praten.”

Van drumles tot schrijverskamp
Andere wensen van jongeren waren onder andere een DJ workshop, studiotijd, kookles, boekenclub, schrijverskamp, zangles, drumles, begeleiding van ongedocumenteerde jongeren, sport & beweging en dansles. Swazoom welzijn bevestigt dat de bovengenoemde activiteiten worden opgenomen in de programmering, net als de aspecten kunst, ict (social media), persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Ook heel welkom bij de jongeren is de hulp die Swazoom welzijn biedt bij het zoeken naar woonruimte.

Muziek en dans
Göran gaat zelf helpen met DJ workshops. Als DJ QUINTERN brengt hij de nodige kennis en ervaring mee. “Daar heb ik veel zin in. Met mij gaat het wel goed komen, ik wil andere jongeren graag diezelfde zekerheid en zelfvertrouwen bieden.” Elvira kijkt vooral uit naar danslessen. “Heel leuk dat er een zaal is om te dansen. Vroeger heb ik ook een dansklas gevolgd. Ik ben de laatste jaren losjes geworden. Zodra ik nu een goede beat hoor, ga ik ervoor.”

Paarse buitenkant met zwarte iconen
Ook over de kunst aan de buitenkant van het gebouw hebben de jongeren meegedacht. Ze waren het er al snel over eens dat visual artist AiRich dat ging doen. Haar voorstel voor een opvallend paars ontwerp met zwarte iconen kreeg de meeste stemmen. Ook Göran stemde voor dat ontwerp: “Vooral om het idee erachter. Het weerspiegelt heel Zuidoost. Dat als je ernaar kijkt, je denkt: ja man, ik ken dit, dit is deel van mij.”

The Bright Side is open!

Visual artist AiRich
“Het is een verzameling van verschillende zwarte iconen die een belangrijke rol in de geschiedenis hebben gespeeld,” licht AiRich zelf toe. “Met kenmerken waarmee de buurtbewoners zich kunnen identificeren. Het was een van de 3 ontwerpen die ik naar aanleiding van de gesprekken met de jongeren heb gemaakt. Hun keuze was snel gemaakt.” AiRich is zelf opgegroeid in de K-buurt en voelt zich er nog steeds thuis. Ze maakt beeldende kunst waarbij de zwarte identiteit in een futuristisch jasje centraal staat.

Extra investeringen
De K-buurt is een van de 6 buurten in Zuidoost waar Amsterdam extra in investeert. Het extra geld wordt besteed aan woningen, zorg, ontmoetingsplekken, jongeren, de buurteconomie en de omgeving. Het doel is om van die wijken veilige en prettige plekken te maken waar bewoners zich thuis voelen. Naast het jongerencentrum en de oefenruimte is de buurt extra opgeknapt met nieuwe speeltuinen, een voedselbos, een skatepark en 65 projecten uit de zogenaamde 6 ton lijst. De andere buurten waar extra in wordt geïnvesteerd zijn: de H-Buurt, Reigersbos, Holendrecht, Venserpolder en G-Noord.

Bekijk ander nieuws

Nieuws

Code oranje: activiteiten afgelast

In verband met de aangekondigde code oranje vandaag in het land, gaan onze activiteiten van vandaag na 16:00 uur niet door. We zien je graag

Nieuws

Vacature oproep pedagogisch medewerker spelinlopen

Venzo&Swazoom Welzijn werkt aan de beste ontwikkelingskansen voor kinderen, jongeren en (jong) volwassenen in Amsterdam Zuidoost. Verspreid over het stadsdeel hebben wij verschillende Spelinlopen voor ouders met jonge